Povestire Iapa lui Voda

tema clasa a VII-a

Iapa lui Voda

de Mihail Sadoveanu

Povestire

Pe timpul lui Voda, oamenii din Tara de Jos si oamenii din Tara de Sus, se adunau la hanul Ancutei. Acestia beau vin, mancau delicateturi si petreceau in asa-zisa „comunitate”.
La un moment dat, veni si timpul povestilor, iar Comisul Ionita se repezi sa le povesteasca tuturor de amintirile petrecute in acel han, dar pe vremea cand era hangita alta Ancuta: mama fetei de-atunci.
Pe vremea aceea, razasul veni cu iapa pe care o tot lauda, stand cu oamenii la taifas. Vazand un boier, cei prezenti la vremea respectiva il primira cum se cuvine, iar Ancuta ii aduse o oala cu vin, comandata de oamenii de treaba.
Dupa ce intrara in vorba, Ionita i se confesa boierului cu privire la o bucata de pamant pentru care se certa cu vecinul sau. Acesta voia sa mearga la Voda pentru a se plange de nedreptate, amenintandu-l indirect ca daca si acesta nu avea sa ii faca dreptate, atunci urma „sa pupe iapa undeva”.
In ziua urmatoare, Comisul porni la drum spre Voda, dar ajuns acolo, isi dadu seama de-ndata de faptul ca Voda era asa-numitul „boier” de la han, iar cand acesta fu intrebat de catre Voda „ce va face daca nu ii va da dreptate”, razasul raspunse sincer ca iapa se afla chiar in curte. Dupa aceasta gluma, cei doi rasera, iar omului i se facu dreptate.
In final, cei prezenti in han rasera si ei, veselindu-se si distrandu-se cum numai acolo puteau.

Completeza aceasta Povestire Iapa lui Voda cu cateva cuvinte proprii…

No votes yet.
Please wait...

...continua

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.