Aleodor Imparat argumentare basm

Aleodor Imparat argumentare basm

Aleodor Imparat

Argumentarea speciei

Argumentare basm popular

Basmul a aparut din cele mai vechi timpuri, atat ca o necesitate a impunerii unor idei si norme morale in comunitatile umane care isi duceau existenta si se conduceau in baza unor legi nescrise, cat si ca o modalitate de evadare din cotidian, intr-un tinut mirific, intr-o lume minunata, unde totul este posibil si unde abaterile de la normalitate sunt aspru sanctionate, el devenind astfel „o oglindire a vietii in moduri fabuloase” (George Calinescu).Aleodor Imparat argumentare basmBasmul „Aleodor Imparat” a fost cules de Petre Ispirescu de la un scolar de gimnaziu in anul 1875.
In opera literara „Aleodor Imparat”, se prezinta lupta dintre bine si rau, coordonata esentiala a societatii umane. Consider ca aceasta creatie este un basm, deoarece este o opera epica in care se povestesc intamplari fantastice, puse pe seama unor personaje supranaturale si in care dupa o incordata construire, binele invinge raul.

1. In primul rand are ca toate basmele o structura specifica. Aceasta naratiune, incepe cu:

a) formula initiala „A fost odata, ca niciodata…”, care are menirea de a-l transfera pe cititor din planul real in cel fantastic
b) situatia initiala o constituie nasterea lui Aleodor, care devine imparat dupa moartea tatalui sau. Incalcarea proprietatii lui Jumatate-de-om-calare-pe-jumatate-de-iepure-schiop reprezinta
c) cauza care determina actiunea. Monstrul ii cere sa i-o aduca pe fata lui Verdes Imparat, drept pedeapsa. Pentru indeplinirea misiunii asumate, eroul trece prin mai multe
d) incercari (intalnirile cu stiuca, corbul si taunele, cucerirea mainii fetei lui Verdes Imparat in urma trecerii unor probe). Pentru a mentine treaza atentie cititorului/ ascultatorului, naratorul popular apeleaza la
e) formule mediane: „si merse si merse”.
f) Interventia ajutoarelor (stiuca, corbul si taunele) cu obiecte magice (solzul de peste, pana de corb si pufuletul de taune) este caracteristica basmelor. De asemenea, si
g) prezenta cifrei magice in situatiile – limita in care se gaseste eroul, deoarece exista trei ajutoare, trei obiecte magice si trei incercari. Orice basm se incheie cu o formula inalta, care are menirea de a ne transforma in planul fantastic in cel real („Si-am incalecate pe-o sa, si v-am spus povestea asa”).

2. In al doilea rand, elementele fantastice se impletesc cu cele reale. Pot fi reale: dorinta imparatului de a avea un urmas, comportarea lui Aleodor Imparat, casatoria lui Aleodor cu fata lui Verdes Imparat. In schimb existenta lui Jumatate-de-om-calare-pe-jumatate-de-iepure-schiop, intalnirile lui Aleodor cu stiuca, corbul si taunele, precum si transformarile pe care le sufera eroul apartin planului fantastic.
3. Basmele se caracterizeaza si prin conflict intre bine si rau, soldat cu triumful binelui. Monstrul nefiind in stare sa obtina singur mana fetei imparatului, recurge la mijloace necinstite (santaj), trimitandu-l pe Aleodor la Imparatul Verdes. Pocitania moare, insa de inima rea, deoarece fata nu il accepta si astfel binele invinge raul.
4. De asemenea, personajele din basme sunt fie pozitive, fie negative si sunt in general fiinte supranaturale. Astfel, Aleodor Imparat intruchipeaza binele, evidentiindu-se prin frumusete fizica si morala. El e frumos, istet, iscusit si intelept, in incercari dovedeste barbatie si curaj, isi respecta cuvantul dat, isi creeaza prieteni si invinge datorita bunatatii sale. Naratorul ii atribuie si insusiri supranaturale atunci cand se intelege cu fapturi necuvantatoare, dupa care se metamorfozeaza prin interventia acestora. In antiteza (opozitie) cu Aleodor se afla Jumatate-de-om-calare-pe-jumatate-de-iepure-schiop, personaj supranatural care intruchipeaza raul. Acesta e urat, viclean, rau si rezbunator.
Tatal lui Aleodor e simbolul parintelui grijuliu, trecut prin viata, care ofera copilului sau sfaturi intelepte, ce se cer ascultate. Asadar, basmul are o importanta valoare educativa. Fata de imparat se distinge prin calitati morale, precum intelepciunea, curajul, demnitatea, rabdarea si bineinteles frumusetea fizica. Accepta sa ii devina sotie lui Aleodor, numai dupa ce se convinge de calitatile morale ale acestuia. Verdes Imparat dorindu-si un ginere ales, e prevazator si astfel are initiativa celor trei probe prin care se evidentiaza insusirile eroului. E un personaj complex ca si fata sa.
5. Gradarea naratiunii. Daca situatia initiala e caracterizata prin echilibru o data cu incalcarea interdictiei, se declanseaza emotiile cititorului care sporesc progresiv pe masura ce eroul parcurge incercarile, atingand cote maxime. Dupa victoria binelui, acestea se diminueaza.
6. Basmele se evidentiaza prin oralitatea stilului, fiind creat pentru a fi in primul rand ascultat, principalele marci ale oralitatii sunt: folosirea interjectiilor („iata’, „ia”), a vocativelor („dragul tatei”, „voinicule”) a cuvintelor si a expresiilor populare („a-si da sufletul”, „a da din colt in colt”, „de sa-l vezi si sa nu-l mai uiti” – comparatie populara).
In concluzie, aceasta opera literara intruneste toate trasaturile unui basm. Intrucat a fost cules din popor, basmul „Aleodor Imparat” are toate trasaturiel folclorului, caracter anonim, (deoarece nu i se cunoaste autorul), caracter colectiv (avand mai multi autori), caracter oral (transmitandu-se pe cale orala) si expresiv (caci impresioneaza prin procedee artistice). De aceea este basm popular. Dupa modelui celui popular, au fost create si basme culte, cei mai cunoscuti autori romani de basm fiind Ion Creanga, Mihai Eminescu si Ioan Slavici Unele creatii culte (de exemplu „Luceafarul” de M. Eminescu) au ca sursa de inspiratie un basm popular.
Basmul „Aleodor Imparat” ca si alte basme, constituie o expresie a poporului nostru in triumful binelui, adevarului si dreptatii. Circuland prin viu grai intre cele trei provincii romanesti, acestea au contribuit la pastrarea unitatii de limba a tuturor romanilor.

Daca v-a fost util articolul „Aleodor Imparat argumentare basm”, puteti lasa comentarii…

No votes yet.
Please wait...

...continua

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.